Met het Vlaams Mantelzorgplan zetten we in op meer (h)erkenning en ondersteuning van zo’n twee miljoen mantelzorgers in Vlaanderen. Vier projecten werden getrokken door de zes erkende mantelzorgverenigingen*, onder coördinatie van het Vlaams Expertisepunt Mantelzorg (onderdeel van VIVEL) en met ondersteuning van partners uit Opgroeien, Werk, Jeugd, Geestelijke gezondheidszorg, Zorg en Welzijn.
We trapten op 31 januari 2024 de uitvoering van het plan af met de campagne #dahadikeffenodig. Het hele jaar liepen verschillende pilootprojecten en sensibiliseringsacties, werden tools ontwikkeld of verduurzaamd, en werden mantelzorgers op de radar gezet of ondersteund: in de brede samenleving, op de werkvloer, in het onderwijs, in zorg en welzijn. Vlaams minister van Welzijn Caroline Gennez benadrukte eind 2024 het belang van blijvende (h)erkenning en ondersteuning van mantelzorgers door het voorzien van extra middelen voor de periode januari 2025 tot juni 2026.
*Coponcho, Mantelzorgnetwerk, Okra-zorgrecht, Onbegrensd, Samana, Steunpunt Mantelzorg
In 2024 gaven we preventieve gezondheidszorg een boost met de lancering van:
Het aantal professionals dat sinds de lancering eind januari 2024 deze e-learning volgden
Het aantal professionals dat sinds de lancering in mei 2024 deze online cursus volgden
Het succes van de IPT is te danken aan het sterke partnerschap met onder meer het Vlaams Instituut Gezond Leven, de Diabetes Liga, het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen, de Gezondheidsmakers (voorheen Vlaamse Logo’s), Sensoa en de nauwe samenwerking met het Vlaams Intermutualistisch College en de eerstelijnsberoepsgroepen in de klankbordgroep preventie.
Als lid van de netwerkgroep Zorg & Welzijn van Partnerorganisatie Settinggericht Werken (PO OSW) bouwt VIVEL mee aan de brug tussen zorgraden, eerste lijn en de verschillende preventieactoren. Onder meer via de ontwikkeling van een themaoverstijgend leefstijlkader, de wegwijzer zorg & welzijn en de signalentool.
Op onze evenementen creëerden we inspirerende ontmoetingsmomenten waar netwerking, kennisdeling en samenwerking centraal staan.
standhouders
deelnemers
In 2024 lanceerde VIVEL de interprofessionele training doelgerichte zorg, gericht op meer kwaliteit en continuïteit in zorg en ondersteuning. Het traject bood zorgraden drie modules aan, variërend van basis tot verdiepend, met de nadruk op samenwerken en het herkennen van maatschappelijke en sociale drempels.
De trainingen werden georganiseerd in interprofessionele groepen van 12 tot 17 deelnemers. Zorgraden konden flexibel kiezen welke modules en duur het beste bij hun noden pasten.
VIVEL speelde een sleutelrol bij deze transitie. Het afgelopen jaar bood het programma Horizon ondersteuning aan zorgraden via webinars, opleidingen en consulten. Zo volgden meer dan 45 zorgraden een adviestraject rond goed bestuur.
Ook de structurele samenwerking met lokale besturen is versterkt. Inspirerende initiatieven, zoals de studiedagen, een druk bijgewoond webinar en wegwijzers, brachten zorgraden, VAPH en Opgroeien dichter bij elkaar. De eerste stappen naar een meer datagedreven aanpak die inspeelt op zowel Vlaamse als lokale noden werden hiermee gezet.
Deze gezamenlijke inspanningen hebben bijgedragen aan meer slagkrachtige zorgraden die klaar zijn voor de toekomst. VIVEL blijft, samen met zijn partners, een betrouwbare gids in dit proces van geïntegreerde zorg en ondersteuning.
Ook lanceerden we in het kader van het ondersteuningstraject Horizon een traject voor de verdere groei van netwerkcompetente zorgraden. Zo zetten we in op het verhogen van competenties rond stakeholdermanagement, omgaan met weerstand in relaties en het betrekken van het netwerk. Kortom, het inzetten van het zorgraadnetwerk als draaischrijf om binnen de eerstelijnszone het verschil te maken. Dit traject wordt begeleid door een samenwerkingsverband van Hefboom, Arteveldehogeschool en WhoCares?!.
Het leertraject start met een zelfreflectietool, opgevolgd door een basisaanbod van 4 online en 4 fysieke sessies. In 2024 bereiken we 52 zorgraden met het aanbod.
VIVEL gelooft dat de toekomst van zorg en welzijn thuis ligt en dat goede samenwerking tussen eerstelijnsactoren hiertoe de sleutel is. Daarom fungeren we als een systeemfacilitator die het ecosysteem van de eerste lijn stroomlijnt en samenwerking stimuleert. Door knelpunten te identificeren en expertise te verbinden, dragen we bij aan een efficiëntere en effectievere zorgstructuur.
Daarnaast bouwen we kennis op over de werking van het systeem en delen we deze inzichten om het zorglandschap slimmer en sterker te maken.
bezoekers per maand
opleidingen
toolboxen
Om in te spelen op de toenemende vraag, werden nieuwe partnerships gesmeed en voorbereidingen getroffen voor optimalisaties. Het leerplatform bleef cruciaal voor kennisdeling en ondersteuning op maat en tempo van de zorgraden, eerste lijn en team VIVEL. Met een focus op professionalisering lanceerden we vier interne opleidingen voor VIVEL-medewerkers, waaronder cursussen over GDPR en levenslang leren. Daarnaast ontwikkelden we vijf multidisciplinaire e-learnings voor de brede eerste lijn, zoals 'Veilig digitaal communiceren in de zorg'. Voor de zorgraden voegden we zestien opleidingen toe.
Dankzij co-creatie en klankbordgroepen bleef ons aanbod praktijkgericht en actueel. In samenwerking met de Academie voor de Eerste Lijn werden fundamenten gelegd voor duurzame opleidingsinitiatieven en werd een kwaliteitskader uitgewerkt. VIVEL werkt daarom aan een toekomstgerichte Academie voor de eerste lijn.